Iniţiativele curente includ:
-
Revizia şi monitorizarea legislaţiei existente:
-
O nouă propunere privind cerinţele de training pentru şoferii profesionişti a fost adoptată la începutul acestui an. Obiectivul acestei propuneri este contribuţia la standarde mai înalte privind siguranţa rutieră şi facilitarea mobilităţii şoferilor profesionişti. Principalele noutăţi includ modernizarea trainingului, accentuând de exemplu protecţia utilizatorilor vulnerabili ai drumului şi optimizarea consumului de combustibil, ca şi recunoaşterea trainingului efectuat în alt Stat Membru. Propunerea va fi examinată de Parlamentul European şi de cele 28 State Membre în concordanţă cu procedura legislativă ordinară a UE.
-
Revizia directivei privind siguranţa infrastructurii pentru investigarea altor posibilelor beneficii ale directivei identificând în mod proactiv secţiuni periculoase ale drumului şi optimizarea consumului de combustibil, dar şi susţinerea funcţionării corespunzătoare a sistemelor avansate de conducere asistată a maşinii, ca de exemplu asistenţa în cazul menţinerii benzii de rulare; evaluarea modului de încurajare a extensiei principiilor de siguranţă ce se aplică drumului TEN-T precum şi altor părţi mai periculoase din reţeaua drumurilor.
-
Legislaţia existentă este monitorizată în mod constant prin evaluări, rapoarte de implementare şi prin dialogul cu Statele Membre în primul rând în cadrul grupurilor şi comitetelor de experţi.
-
Discuţiile privind tehnologiile inovatoare cu un potenţial imens în privinţa siguranţei rutiere
-
Regulamentul General în privinţa Siguranţei stabileşte caracteristicile de siguranţă şi sistemele cu care vehiculele trebuie echipate pentru a fi vândute pe piaţa UE. În data de 12 decembrie, Comisia a publicat o listă cu 19 tehnologii de siguranţă pentru salvarea vieţilor care pot deveni obligatorii pe noile vehicule. Tehnologiile incluse pe această listă şi având un potenţial ridicat de salvare de vieţi includ, printre altele, Frânarea Automată de Urgenţă, Asistenţa Inteligentă pentru controlul Vitezei şi avertizoare privind necesitatea cuplării centurii de siguranţă pentru toţi pasagerii din maşină.
Pentru a deschide drumul către sisteme de transport inteligente şi un mai bun management al traficului, Comisia Europeană a adoptat o Strategie Europeană privind Sistemele Inteligente de Transport, un punct de referinţă către o mobilitate cooperantă, conectată şi automată. Strategia va face posibilă lansarea unor eutovehicule care pot comunica între ele şi cu infrastructura pe drumurile europene începând cu anul 2019.
-
Aceasta are legătură cu efortul continuu privind conducerea automată, ca de exemplu, în cadrul iniţiativei GEAR 2030, care are o componentă puternică în domeniul siguranţei rutiere.
Sursa: www.europa.eu
Foto: Microsoft Office